Tiesitkö kuinka moni Suomessa elää ruoka-avun varassa?

Haluatko auttaa?

Oletko nähnyt uutisia viime aikoina leipäjonoista ja ruoka-avun tilanteesta Suomessa? Tämä blogiteksti nostaa esiin keskeisimpiä tietoja aiheesta ja ehdottaa ongelmaan mahdollisen ratkaisun.

 

Ruoka-avun tarve kasvussa

Ruoka-avun tarve on kasvanut Suomessa merkittävästi siitä lähtien, kun toiminta on alkanut 1990-luvun laman aikaan. Ruoka-apua jaettiin jo 2016 reilusti yli sadalle tuhannelle suomalaiselle ja nykyisin avun varassa eläviä arvioidaan olevan noin 20 000 viikottain. Ruokaa jonottavien kirjo on myös muuttunut, joukosta löytyy esimerkiksi perheellisiä, pätkätyöläisiä ja opiskelijoita. Noin 40 % heistä on työttömiä tai lomautettuja. Ruoka-apuun suunnattavat varat ovat laskeneet viime vuosina. Jotain on tehtävä.

 

“Ruoka-apuun suunnatut varat ovat laskeneet viime vuosina”

 

Hurstin Apu

Viime kuukausina mediassa on keskustelua herättänyt Hurstin apu, jonka toiminta on ollut vaarassa loppua vähentyneiden tukien vuoksi. Helsingin kaupungin ja valtion vähentyneet avustukset ovatkin johtaneet siihen, että toiminta pysyy pystyssä lahjoitusten avulla. Myös lahjoitusten määrä on viime aikoina romahtanut. Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä vuodesta 2005 apua tarvitsevien joukko on kasvanut lähes kymmenkertaiseksi.

 

 

Viime viikolla järjestettiin Hurstin toiminnan turvaamiseksi Hurstille Hynää -konsertti. Helsingin Tavastialla esiintyi monia Suomen suosituimpiin kuuluvia artisteja osoittamassa tukensa Hurstille ja tukirahaakin kertyi noin 10500 euroa. Tämä turvaa Hurstin ruoka-avun hetkeksi aikaa, mutta pysyvämpiä ratkaisuja tarvitaan. Jatkossa esimerkiksi toivottaisiin, että ruoanjakelu tapahtuisi sisätiloissa, joka vaatii entistä enemmän varoja.

 

“Konsertti keräsi ison summan rahaa, mutta pysyvämpiä ratkaisuja kaivataan”

 

Miten ongelma voisi ratketa?

DOOG-sovellus voisi tarjota tähän ratkaisun. Se mahdollistaa pitkäaikaisen lahjoittamisen ja sen avulla kuka tahansa voi auttaa, lompakon paksuudesta riippumatta. DOOG toimii niin, että yritykset sijoittavat osan markkinointibudjetistaan hyväntekeväisyysvaluutaksi kuluttajien käyttöön. Tätä valuuttaa voit kerätä skannaammalla yritysten mainoksia älypuhelimella ja sen jälkeen sijoittaa kerätyt “doogit” haluamaasi kohteeseen, esimerkiksi Hurstin Apuun. Turun seudulla vastaavaa toimintaa voi tukea lahjoittamalla Operaatio Ruokakassin kampanjaan.

 

 

PYYDÄ DEMO

Tilaa ilmainen demo jättämällä yhteystietosi!